تصویر استاد کیوان ساکت و نادر دلدار گلچین در کتب درسی ژاپن


استاد کیوان ساکت در کتاب درسی ژاپنی

نگاره ی استاد کیوان ساکت در کنار استاد نادر دلدار گلچین در کتب آموزشی ژاپن

چندیست تصویری از استاد ساکت و استاد گلچین در کتاب های آموزشی موسیقی ژاپن در پایه ی اول دبیرستان در بخش معرفی موسیقی ملل به چشم میخورد.این موضوع بهانه ای شد تا به نحوه ی آموزش موسیقی در مدارس ژاپن دقیق تر شویم .سیستم آموزش موسیقی در مدارس و دبیرستان‌های ژاپن به‌طور گسترده و متنوع، فرصتی برای توسعه استعدادهای هنری و ارتقاء ارتباطات اجتماعی فراهم می‌کند. برنامه درسی شامل آموزش نت‌خوانی، نواختن سازهای سنتی ژاپنی مانند شامیسن و کوتشو، و همچنین سازهای غربی از جمله پیانو و ویولن است. دانش‌آموزان با شرکت در ارکسترها و گروه‌های موسیقی، مهارت‌های همکاری و هماهنگی را تقویت می‌کنند. از طریق اجراهای عمومی و مسابقات موسیقی، دانش‌آموزان فرصت دارند تا استعدادهای خود را به نمایش بگذارند. این سیستم آموزشی نه تنها به دانش‌آموزان کمک می‌کند تا مهارت‌های موسیقی را یاد بگیرند، بلکه به شخصیت‌سازی و توسعهٔ مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی آنان نیز کمک می‌کند. در یکی از کتاب های آموزشی موسیقی  مقطع دبیرستان ژاپن چهره های آشنایی نظرمان را جلب میکند .

دربخش موسیقی ملل در کتاب نامبرده , کنار تصویر استاد ساکت و گلچین, ضمن توضیحاتی در مورد موسیقی ایرانی , دستگاه ها , آوازها و … نویسنده به مقایسه ی ساز سه تار ایرانی و شامیسن ژاپنی  که دارای شباهاتی هستند , میپردازد. 

شامیسن ساز سنتی ژاپنی است که دارای سه سیم است که در حالت کلاسیک جنس این سیم ها از ابریشم بوده اما با گذشت زمان به دلیل گران شدن ابریشم از ساختار های دیگری هم استفاده شده. این ساز با مضرابی با نام باچی نواخته میشود.بدنهٔ شامیسن اغلب از چوب هایی نظیر چنار یا سرو ساخته می‌شود که سبب صدای گرم و عمیق آن می‌شود. دسته‌ی ساز به گونه‌ای طراحی شده که نوازنده بتواند به راحتی و به دقت نت‌ها را نواخته و تنظیم کند. تکنیک‌های نواختن شامیسن شامل سوزن‌زدن، پیچاندن سیم‌ها و ضربه‌های مختلف بر روی سیم‌ها می‌باشد.

 شاید یکی از ویژگی‌های جالب شامیسن که شباهت زیادی با سه تار دارد، توانایی ایجاد صداهای مختلف و متنوع از طریق تغییرات در تکنیک‌های نواختن و تنظیم سیم‌ها باشد که این امر به نوازنده اجازه می‌دهد تا تنوع بیشتری در اجرای موسیقی داشته باشد.اختلافات اصلی ساز سه تار و شامیسن در ساختار فیزیکی، شیوه نواختن، و سبک موسیقی است. همچنین سه‌تار ایرانی بیشتر به عنوان ساز سنتی مرتبط با موسیقی کلاسیک و ملی ایران شناخته می‌شود، درحالیکه شامیسن ژاپنی با اینکه سازی کهن است اما در سبک‌های مختلف موسیقی ژاپنی و همچنین موسیقی مدرن نیز کاربرد دارد.
 

 

 
 
 

 

تصویر روی جلد  این کتاب درسی  توسط یوسوکه ناکامورا طراحی شده است . 

یوسوکه ناکامورا هنرمند و تصویرساز معروف ژاپنی است که بیشتر به خاطر نقاشی‌هایش در سبک “سریالیسم علمی” شناخته می‌شود. او تصاویری فضایی و علمی را به کمک دقت زیاد در جزئیات و استفاده از رنگ‌های زیبا به تصویر می‌کشد. آثارش تلفیقی از عناصر علمی و فضایی با زیبایی‌های هنری هستند که در کارهایش به وضوح به چشم می‌خورد.

تصویر استاد ساکت در کتاب درسی ژاپنی
جلد کتاب موسیقی ژاپنی

نگار بهلولی